Eerste echo baby

Woehoe! Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen gehad. Wat ontzettend leuk en spannend! Misschien merk je al erg aan je lichaam dat je zwanger bent of misschien valt het nog wel erg mee. Waarschijnlijk ben je al erg benieuwd wanneer je de eerste echo zal krijgen om je baby te zien. In dit artikel vertel ik je er meer over!

Afspraak maken

Wanneer je een positieve test in handen hebt, kun je de huisarts bellen om te vertellen dat je zwanger bent. De huisarts zal dan met je bespreken of je begeleid gaat worden door de verloskundige of de gynaecoloog. Meestal is een belletje genoeg, maar soms kan er gevraagd worden om langs te komen. Je kunt natuurlijk ook zelf al contact opnemen met de verloskundige praktijk om te informeren.

Wanneer je de verloskundige spreekt zul je een eerste afspraak maken en horen wat er zal gebeuren. Vaak maak je tijdens je eerste bezoek kennis met de verloskundige én is het tijd voor de eerste echo van je baby! Het is erg leuk om de periode van je zwangerschap vast te leggen in een zwangerschapsboek. Hier kun je ook mooi de echo’s in bewaren!

De eerste echo

Meestal vindt de eerste echo plaats tussen de 8 tot twaalf weken. Dit wordt dan ook wel de termijnecho genoemd. Er wordt dan gekeken hoe lang je al zwanger bent en wordt er een schatting voor de uitgerekende datum gedaan. Waarschijnlijk zul je het hartje al zien kloppen! Super spannend en leuk dus om samen heen te kunnen gaan!

De termijnecho vindt doorgaans uitwendig plaats. Er wordt dan gel op je buik gesmeerd, soms is de gel verwarmd, en kan er worden gekeken. Is dit nu lastig of heb je al eerder dan 8 weken een afspraak staan, door een eerdere miskraam, dan wordt er meestal inwendig een echo gemaakt. Het vruchtzakje en vruchtje is dan nog zo klein dat het moeilijk gezien kan worden via een uitwendige echo.

Maar hoe bijzonder is het, om na die eerste spannende weken eindelijk een kloppend hartje te mogen zien op de echo. En wil je de echo van je baby nu of later in je zwangerschap mooi laten vastleggen? Bestel dan de echo van je baby als handgeschilderde illustratie voor op de babykamer!

Header photo by Jonathan Sanchez on Unsplash

Lindi is 29 jaar en mama van drie. Op FSHappiness vind je de leukste invulboeken, geboorteposters en handgemaakte baby en kinderkleding van biologisch katoen.