Baby leert kruipen

Er zijn heel wat mijlpalen in het eerste jaar van je baby, die je met de mijlpaalkaarten mooi kunt vastleggen. Wanneer je baby net geboren is ligt je kindje heerlijk tevreden in je armen en is het helemaal van jouw afhankelijk. Maar voor je het weet is je kleine baby een ondernemende peuter die de trap op probeert te klimmen. Hoe dan? Het klinkt cliché, maar de tijd gaat zo snel voorbij! In dit artikel vertel ik je meer over de mijlpalen van je baby en hoe je ze vast kunt leggen!

De mijlpalen in het eerste jaar

Hieronder vind je een overzicht van de mijlpalen in het eerste jaar van je baby. Met de mijlpaalkaarten baby in het eerste jaar boek kun je alle mijlpalen van je kindje bijhouden!

 • 0 weken oud – Voor het eerst in bad
 • 1 á 2 weken oud – de eerste wandeling buiten
 • 5 weken oud – de eerste glimlach
 • 6 weken oud – je baby gaat oefen met zijn stem en maakte de eerste geluidjes
 • 3 maanden – je baby gaat omrollen van buik naar rug en van rug naar buik vaak vanaf 6 maanden
 • Tussen 4 en 6 maanden – je baby krijgt de eerste tandjes
 • Tussen 6 – 9 maanden – je baby kan zitten
 • Tussen de 7 en 10 maanden – je baby gaat kruipen
 • 4 maanden of 6 maanden- je baby krijgt het eerste hapje. De ene ouder start hiermee als de baby 4 maanden oud is en de ander wanneer de baby pas 6 maanden oud is
 • Tussen 7 – 9 maanden – je baby zegt zijn eerste woordje mama of papa. Andere woorden komen vaak als een kindje ongeveer 16 maanden oud is.
 • 9 maanden – vanaf 9 maanden gaan baby’s zich vaak optrekken en tussen de 12 en 15 maanden kan een kindje vaak staan

Mijlpalen vastleggen

Gelukkig kun je het eerste jaar van je baby toch goed beleven door de mijlpalen van je baby bij te houden. Zo heb je iets minder het gevoel dat de tijd met je baby voorbij vliegt. Maar hoe kun je dat het beste doen?
Zorg dat je het eerste jaar boek voor je baby in huis hebt. In dit boek beantwoord je vanaf de geboorte tot het eerste jaar van je baby vragen waardoor je de kleine dingen niet vergeet. En voor de grote mijlpalen vind je achterin het boek de kaarten, waarmee je je baby kunt fotograferen. Zet de datum erbij en plak er een foto bij. Zo heb je voor later een prachtige herinnering aan dat eerste jaar van je kindje

Geniet van je mooie baby

Misschien heb je wel het gevoel dat de tijd met je kindje voorbij vliegt. Zo voelde dat wel een beetje na de geboorte van onze dochter in december 2020. Ons derde kindje. Zeker met twee grote broers in huis leek ze ontzettend snel te groeien en ging ze mee in de flow. Daarom heb ik de geboorteposter in huis opgehangen. Hierop wordt je kindje op de ware grootte bij geboorte gezet. Een 1:1 lijn illustratie dus! Op deze manier kun je toch de geboorte blijven koesteren en herinneren hoe klein je baby was bij geboorte. ♥ En het is een prachtige poster voor op de babykamer

Header photo by Picsea on Unsplash

Lindi is 29 jaar en mama van drie. Op FSHappiness vind je de leukste invulboeken, geboorteposters en handgemaakte baby en kinderkleding van biologisch katoen.